Mesterséges intelligenciával újít be a Magyar Honvédség

2024. május 02. 18:41

A HM és a SAAB között márciusban aláírt megállapodás alapján mesterséges intelligenciát alkalmazó Kiválósági Központ jön létre.

2024. május 02. 18:41
null

Nyitókép: MTI/Lakatos Péter

Létrejött a közös munka konkrét lépéseinek menetrendjét is tartalmazó együttműködési nyilatkozat a Honvédelmi Minisztérium felügyelete alá tartozó Védelmi Innovációs Kutatóintézet Nzrt. (VIKI) és a SAAB svéd vállalatcsoport között – jelentette be a honvédelmi miniszter.

A Honvédelmi Minisztérium (HM) MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleménye szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf elmondta: a VIKI kijelölt vezérigazgatója, Deme László helyettes államtitkár tárgyalt a SAAB vállalatcsoport vezetőségével, és egyeztették a svéd konglomerátummal való közös munka konkrét lépéseit a kiterjesztett valóság (XR) technológiák területén „azonosított együttműködési pontok mentén”.

A közleményben felidézik: 

a HM és a SAAB között márciusban aláírt megállapodás alapján mesterséges intelligenciát alkalmazó Kiválósági Központ jön létre. 

A svéd fél részt vesz a többi közt a Magyar Légierő harcászati repülő képessége, illetve az azt „támogató üzemeltetési kapacitások virtuális kiképzési szükségleteinek fejlesztésében” is. Ehhez kapcsolódóan a magyar részről a VIKI által koordinált központban pilot projektként indul el a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásával támogatott karbantartási képzés.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
I feel the earth move under my feet
2024. május 03. 06:28
"gilou-au-clavier 2024. május 02. 19:35 Amúgy nem azt böffente fel Viktor, hogy reszkessenek az irodisták meg a programozók?" Azt azért ugye a te mogyorónyi agyad is képes felfogni, hogy egy adott népességnek csak töredéke hányada képes magas szintű, kreatív szellemi tevékenységet végezni.. Másfelől az AI el fog jutni arra a pontra, hogy önmagát fejlesztő kódot alkosson.. ha már meg nem érkezett ide..
I feel the earth move under my feet
2024. május 03. 06:25
A magyar hadsereg egyetlen jövőbeli célnak képes megfelelni: egy kirobbanó/kirobbantott polgárháborúban megvédeni a kiváltságos politikai elitet a tömegekkel szemben. Külföldi fenyegetés/támadás esetén rövid idő alatt felőrlődne.
gilou-au-clavier
2024. május 02. 19:35
Amúgy nem azt böffente fel Viktor, hogy reszkessenek az irodisták meg a programozók? Ki fogja ezeket fejleszteni akkor? Csak nem egy (több) programozó egy irodában?
gilou-au-clavier
2024. május 02. 19:33
Nagyon szép buzzwordok, nemzethy marketing bullshitek. Ha készen vannak az MI drónok meg robotkutyák, szóljatok, szívesen megnézem!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!